Remblokken vervangen

Waarom je remblokken vervangen:

Versleten remblokjes kunnen de remschijf flink beschadigen, waardoor je uiteindelijk veel slechter remt, en noodgedwongen een nieuwe remschijf moet kopen, deze zijn niet goedkoop.
Zorg dat je altijd minimaal 1 mm van het frictiemateriaal overhoud.

Vervangen van de remblokken

Losmaken van de remklauw:

De remklauw zit vaak met twee bouten vast op de voorvork.
Deze kun je losmaken met een ringsleutel 13. Let op: De twee andere bouten op de klauw zelf (meestal imbus) nooit openmaken, deze houden de twee helften van de klauw tegen elkaar. Schuif daarna voorzichtig de klauw geheel van de remschijf.

Losmaken van de borgpennetjes:
Vaak zitten deze onder een plastieken hoesje of beschermdopje dat je zo kan loshalen.
Het aantal pennetjes verschilt soms per remklauw. Sommige remblokjes zitten op 1 centraal punt bevestigd, anderen hebben langs beide zijden een pen er door zitten.

De kleine borgringen kan je er voorzichtig uittrekken met een punttang, waarna het pennetje eruit kan geschoven worden.
Nadat het pennetje los gehaald is kunnen de remblokken er uit genomen worden.

Wisselen van de remblokken:
Doe altijd een beetje kopervet aan de achterzijde van de nieuwe remblokken voor je ze plaatst (dus de de zijden met het speciale remmateriaal). Zorg er voor dat het frictiemateriaal altijd naar de binnenzijde van de klauw gericht zit (waar de remschijf tussen moet). Duw nu het pennetje weer voorzichtig op z’n plaats nadat je ze een beetje hebt ingewreven met kopervet. Daarna kunnen de borgpinnetjes er weer op, met het plastic beschermkapje.

Tip: zitten de cilinders van de zuiger te veel naar elkaar toe gericht zodat je de blokken er niet tussen krijgt moet je deze voorzichtig weer even uit elkaar drukken.
Gebruik nooit scherp materiaal hiervoor, dit kan de zuigers beschadigen en lekken veroorzaken.

Vastmaken van de remklauw:
Schuif de remklauw weer voorzichtig over de schijf heen. Lukt dit niet omdat de blokken te dicht naar elkaar toe zitten dan gebruik je best een platte schroevendraaier waarmee je ze zachtjes een beetje uit elkaar kan drukken.
Daarna kun je weer de 2 bouten stevig vast draaien.

Controleren van de remblokken: Nakijken of de remblokken nog voldoen is meestal snel gebeurd. Vaak kan je nog net in de remklauw kijken en de dikte van het frictiemateriaal bekijken. Zoniet haal je even de remklauw los.
Druk nooit je remhendel in als de remklauw los is van de schijf en bevestiging. De remblokken worden dan tegen elkaar geperst en zijn nog moeilijk los te halen. Gebeurt dit wel kan je deze voorzichtig met een schroevendraaier uit elkaar proberen te duwen.

Wanneer de remleidingen ontluchten:
Bij het vervangen van de remblokken hoef je normaal gesproken de leidingen niet te ontluchten, omdat er simpelweg geen lucht in de leidingen in gekomen. Als je de leidingen los hebt gemaakt om ze bijvoorbeeld te kunnen spuiten dan moet je wel ontluchten.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *