Ontstekingstijdstip

1. Controleren van het ontstekingstijdstip betekent nagaan, of bij een voorgeschreven stand van de zuiger of de krukas de contactpunten beginnen te openen. Daarom altijd eerst de contactpuntsopening controleren.

2. het tijdstip controleren met behulp van het centerpuntmerkteken op het vliegwiel en de opening van de punten controleren met een testlampje, zoemer of ohmmeter, aangesloten over de punten. In noodgevallen kan men het openen van de punten ook controleren door de dunste voelermaat (0,02 mm) of een sigarettenvloeitje tussen de punten te steken en te voelen, wanneer dit loskomt.

3. als volgt te werk gaan:
a. vliegwiel langzaam met de hand linksom draaien (tegen de wijzers van de klok in) tot het merkteken op het vliegwiel voor het rechter merkteken op het carter staat
b. op dit punt moeten de punten beginnen te openen
c. wanneer dit niet klopt de schroeven van de grondplaat lossen en de hele grondplaat verdraaien, tot dit wel het geval is; hierbij zorgen dat het vliegwiel niet verdraait.
Niet proberen het tijdstip te veranderen door het vaste contactpunt te verschuiven!
d. vliegwiel een hele slag doordraaien en het tijdstip nogmaals controleren
e. wanneer de punten door slijtage niet sluitend te krijgen zijn de hele
onderbreker vervangen en de werkzaamheden van punt c en d opnieuw uitvoeren 4. Wanneer een nieuw vliegwiel of een nieuwe krukas is gemonteerd een nieuw merkteken op het vliegwiel aanbrengen. Hierbij gebruikmaken van een daarvoor in de handel verkrijgbare dieptemicrometer, welke in het bougiegat geschroefd wordt, BDP nauwkeurig bepalen, dieptemeter op nul zetten, vliegwiel voorzichtig linksomdraaien tot 0,9 mm voor BDP en een merkteken aanbrengen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *