Krukas de(monteren)

Wat heb je nodig?:

– Krukas
– Lagers en keeringen
– Vloeibare of papieren carter pakking
– 650 graden Fohn ( te koop bij bouwmarkten, zoals Praxis, of Gamma bv, niet duur )
– Gereedschap en Momentsleutel
– Twee gelijke hoogte blokken hout.
– Kunstof hamer. ( GEEN IJZEREN )
– 2-takt olie
– Hitte bestendige handschoenen.

We gebruiken GEEN gasbrander voor het verwarmen van de carterdelen, omdat een gasbrander niet gelijkmatig verhit, maar sterk op een plek verhit. Waardoor montage dus niet goed gaat, omdat het materiaal niet gelijkmatig uitzet. Plus dat het veel te warm wordt, waardoor de lagers schade kunnen oplopen, met name kunstof-kooi lagers.

Het demonteren van de oude krukas:

Haal eerst al het overige van het blok, enkel de eindvertraging laten zitten natuurlijk. Haal de carterbouten los die de carterhelften bij elkaar houden. Je plaatst nu een moer op de krukas bij het variogedeelte. Draai de moer zover erop dat je de draad niet beschadigd. Je geeft nu een paar gerichte tikken met een grote hamer. De krukas is nu uit de ene carterhelft. Maar zit nog in het andere gedeelte. Doe het met de moer nu ook bij de andere kant. Maar leg het kleine carterdeel eerst op 2 blokken hout zodat je hem recht eruit tikt. Het kan zijn dat de lagers in de carter helften blijven zitten. Tik ze er even uit met een ronde bus.
Tik ook de oude keeringen uit het blok. Maak nu beide carterhelften goed schoon en de pasvlakken zuiver.

Het monteren van de nieuwe krukas:

Plaats een goede doek tussen de bankschroef, hang de krukas met de wangen op de bankschroef, en draai de bankschroef heel zacht aan, dat de krukas niet uit de bankschroef kan schieten. Vet de krukas-as in met wat olie. Duw het lager er zover op als mogelijk is, tik hem met een schone bus, LET OP! zuiver schoon, anders kan je het lager meteen weggooien, tot aan de wangen, schenk rustig rijkelijk wat olie over het lager heen. Vervolgens draai je de de krukas voorzichtig om en doe je de andere kant net zo. Houd hierna de hele krukas goed vet in de 2-takt olie.

Leg de grote carterhelft op 2 blokken hout, met de transmissie kant naar onder wijzend. Verwarm de lagerschaal met de fohn tot hij goed warm is, dit kan even duren. Het is even schatten wanneer je de ideale temperatuur hebt, dat is ong wanneer je de hand een stukje van de lagerschaal afhoudt en warmte voelt.

Daarna pak je de krukas en deze leg je er zo in.

Vervolgens laat je de carter afkoelen, daarna breng je vloeibare pakking aan en wacht je 10 minuten ongeveer. Of je gebruikt een papieren pakking dan hoef je niet te wachten.

Het kleine carterdeel klem je eventueel in de bankschroef en je verwarmt de lagerschaal, hetzelfde als hierboven, doe ondertussen handschoenen aan. Want de carter kan heet zijn. Leg vervolgens de andere helft over je krukas en draai de carterbouten erin. Kruislings aan elkaar en gewoon handvast.

Laat het geheel rustig afkoelen, ruim een uur. Draai daarna de carter bouten nog even na. De aandraaiwaarde is voor alle cartersoorten 16 NewtonM.

Monteer daarna je keeringen. Deze eerst goed invetten met 2-takt olie daarna met een bus erin tikken. Meet van te voren met een schuifmaat de afstand tot je lager. Zodat je zeker weet dat je de keering niet te diep slaat, waardoor hij tegen je lager aan gaat lopen. Meet na montage na met een schuifmaat zodat je zeker weet dat de keering overal even recht zit.

Kijk even of de krukas soepel draait. Zoniet dan moet je hem gaan centreren. Dit doe je door eerst te kijken in het carter bij beide zijden van de krukas wangen. Waar hij de meeste/minste ruimte heeft, zodat je weet welke kant hij opmoet.
Moer op je krukas draaien en voorzichtig tikken geven.

PS. Demontage en montage gaat natuurlijk nog beter, als je de beschikking hebt over een pers installatie

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *